Funderar du på att starta enskild firma? Grattis! Du är välkommen in i företags-Sverige och för att du ska få goda förutsättningar för att lyckas tänkte vi dela med oss av några handfasta tips. Vi berättar lite om vad du ska tänka inför uppstarten, och vilka fällor du ska undvika. 

Innan du sätter igång

Det är några saker du bör göra innan du startar upp din verksamhet. 

  1. Marknadsundersökning - Kolla upp om det finns ett behov av dina varor eller tjänster. Det är dumt att lansera en produkt ingen vill köpa. 
  2. Startkapital - Behöver du pengar för att få igång verksamheten? Kolla med din lokala bank om de kan erbjuda företagslån till bra villkor, eller besök en bra ekonomiblogg där du kan få fler tips. 
  3. Skaffa ett bra bokföringsprogram, gärna med integrerad fakturafunktion. Du kan läsa mer om fakturor i våra andra artiklar. 

Fällor för nya företagare

När du väl har startat ditt företag finns det många som vill utnyttja att du är ny inom din verksamhet. Du kommer att få ett flertal olika erbjudanden om abonnemang av olika slag. Säg alltid nej tack till dem i telefonen! Sök sedan information på egen hand, eller tala med en affärsjurist. 

Du kan också få fakturor du inte känner igen. Det kan då röra sig om bluff-fakturor som ofta skickas ut till nystartade företag. Bestrid dem alltid skriftligt och om du misstänker att det är en bluff så ska du även polisanmäla. 

Bokför aldrig i Excel! Det finns sajter som rekommenderar enskilda firmor att göra detta men det är faktiskt inte tillåtet. Du kan bli åtalad för bokföringsbrott. 

8 Nov 2018